A retro hangulat

Vintage, használt, újrahasznosított, akárhogyan nevezzük, a régi ruhák viselete olcsó, környezetkímélő és stílusos. A ruhák anyag azonban az évek során jelentősen változott, ezzel együtt fejlődtek a mosóporok és folteltávolítók is. Ezért nem ajánlott ezeket a ruhákat egyszerűen a mosógépbe tenni, mert egyes darabok külön odafigyelést igényelhetnek. Megvizsgáljuk a korábbi divatok leggyakoribb anyagait, amelyeken az étel, szennyeződés és izzadtságfoltok eltávolítására szükség lehet.

Rayon/Viszkóz

Ezt az anyagok az 1900-as évek elején gyártották, habár ma is használják egyes agyagokkal kombinálva, elsődleges anyagként már szinte egyáltalán nem. A szálak cellulózból készülnek, ami farostból származik és az 1940-es és 50-es évek Amerikájában annyira népszerű Hawaii ingek anyaga volt. A folt eltávolítása előtt olvassa el a ruha mosási útmutatóját, mert a rayon meglehetősen kényes lehet. Mosáskor ne dörzsölje túl erősen, és mindig használjon hideg vizet.

Vászon/Muszlin

Mindkét anyag laza pamutvászon, a muszlin szálai finomabbak, a vászon sokkal nehezebb. Ezeket az anyagokat ma is használják, de legnépszerűbbek a 60-as és 70-es években voltak. Készítési módjuk miatt ezek a ruhák idővel nagyon kényesek, ezért különösen oda kell figyelni mosáskor. Javasoljuk, hogy a muszlint kézzel mossa meleg vízben egy kanál Vanish-t adva a vízhez, mosás közben ne nyújtsa, mert elveszítheti a formáját.

Krimplén

A krimplén poliészter szálból készül, ami egy tartós, erős, gyűrődéseknek ellenálló szövetet eredményez. Ennek köszönhetően az 50-es éa 60-as években nagyon népszerű volt. A későbbi évtizedekben veszített népszerűségéből, mert ekkor egyre nagyobb teret nyertek a könnyebb műszálas illetve természetes anyagok, mint a pamut. A krimplén egyszerűen tisztítható, 40 fok alatt mosható és szárítható. A szintetikus anyagok érzékenyek a hőre, fontos betartani a mosási utasításokat.