Csúszós gondok

A motorolajtól az olívaolaj foltokig, az ilyen a szennyeződések hosszú ideig kitartanak a ruhákon. A különlegesebb változatok is, mint a gesztenye olaj, mogyoró, szezámmag vagy kókuszolaj hasonlóan tapadnak az anyag szálaihoz és jellegzetes, több mosás után is látható sötét foltokat okoznak. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb olaj eltávolítási tippeket és megtudhatja, hogyan használhatja a Vanish folteltávolítókat.

A folt eltávolítása

Akár olajat cserél az autójában, vagy sütés közben ömlött a ruhájára a főzőolaj, az olajfoltok kezelését azonnal meg kell kezdeni. Minél gyorsabban megkezdi, annál egyszerűbb lesz eltávolítani. Ha egy néhány órát vár, a folt sokkal nehezebben lesz eltávolítható.

A legtöbb anyag esetében a foltot forró vízzel azonnal kezelni kell. Mossa az anyagot a hátoldalánál (nem azon az oldalon amelyre a folt került), így több szennyeződést tud eltávolítani. A folt alapos mosása után általában mindig marad egy sötét nyom.

Ha a nincs kéznél víz, kaparja le az olajat egy kanállal vagy bármely más tompa élű tárggyal. Majd itassa fel egy nedves ronggyal vagy papírtörlővel. Vigyázzon, hogy ne kenje el jobban a foltot, itassa fel óvatosan, rányomva a kendőt a foltra.

Olajfoltok eltávolítása a Vanish-sel

A Vanish-sel könnyedén eltávolíthatja az olajfoltokat. Mindkét típusú olaj esetében használjon Vanish Gold Oxi Action folteltávolító folyadékot, ami pillanatok alatt eltávolítja a foltokat.

  • Először áztassa be a ruhát négy liter meleg vízbe, amelyhez 60ml folyadékot adott hozzá. Az oldat elkezdi a folt lebontását.
  • Áztassa az anyagot maximum egy órán át színes ruhák, és hat órán át fehér ruhák esetében. Ezzel hatékonyan lebonthatja az olajat.
  • Áztatás után mossa ki a ruhát. Használja a szokásos mosási beállításokat és helyezzen 60ml folyadékott a mosógép dobjába a mosóporral együtt.
  • A ciklus végére az olaj teljesen eltűnik, hagyja tehát a ruhákat megszáradni és kész is!

Az olajfoltok elkerülése

Ha bármit olajjal főz, mindig viseljen kötényt vagy más védőruhát, akár régi felsőt! Különösen ha a garázsban dolgozik, a régi ruhákkal megvédheti az új ruháit a foltoktól. A konyhában a kötény viselete kötelező, különösen ha vizet forral vagy olajjal süt. Sütés közben a zsír ráfröccsen a ruhájára, ami apró olajfoltokat okoz, de további védelmet nyújt arra az esetre, ha az olaj kiömlene.