Folteltávolítás: A mindennapi teánk

Forrázza le a szárított kamilla leveleket és hagyja lefedve körülbelül három percig, majd szűrje le. Édesítse meg cukorral vagy mézzel és adjon hozzá citromlevet vagy tejet ízlés szerint.

Lehet, hogy ez egy nagyon ódivatú leírásnak tűnik, de tulajdonképpen semmi más, csak a tea készítésének módja! A tea a világon a második leggyakrabban fogyasztott ital (a víz után), és ennek jó oka van: finom az íze, frissítő hatása van, és számos jótékony hatású antioxidánst tartalmaz.

A tea azonban csúnya foltokat hagyhat bármin, amire rákerül, a növényi rostokból származó magas tannin koncentrációja miatt. A teát a történelem során gyakran használták fa, papír és ruhák festésére és színezésére. Sajnos egy pillanatnyi figyelmetlenség a teázást akaratlan festési műveletté változtathatja!

Miért?

A tea és más meleg üdítőitalok által képzett makacs foltok oka a kémiai összetételükben keresendő. Ezek a meleg folyadékok nagyon stabil szférikus molekulákból állnak, amelyek egy szabályos mintában kívülről befele párolognak el. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a tannin a középpontban marad, és az anyagra kerülve koncentrált foltot hoz létre, amely nagyon nehezen eltávolítható.

Mit tehetek?

Ha ráömlik a tea a ruhájára, ne aggódjon. Habár gyakran ezek a foltok makacsabbak a szokásosnál, ha azonnal nekifog a kezelésnek, problémamentesen eltávolíthatók. Először helyezze a ruhát meleg víz alá (a hideggel csak jobban rögzíti a foltot) a hátoldalával a víz felé, így a teát könnyebben kimossa, ahelyett, hogy jobban belenyomná az anyagba. Miután a folt nagy része elhalványult, dörzsöljön az érintett területre egy kis Vanish Gold Oxi Action folteltávolító folyadékot és hagyja néhány percig hatni. Ezután mossa ki a ruhát a szokásos módon és adjon egy kanál Vanish-t a mosóporhoz, a folt a mosás után teljesen eltűnik.

Forralja fel tehát a vizet és dőljön hátra, mint az a további 70 000 ember a világon másodpercenként[1], és élvezze a teázás örömét anélkül, hogy a foltok miatt aggódna!