Idő kérdése

A foltok keletkezésének pontos idejét gyakran nem tudjuk. Számos foltot csak később fedezünk fel, amikorra már beszáradt, és az eltávolítás már nem oldható meg egy egyszerű öblítéssel. Az ilyen esetekben hasznos tudni, hogy mi a teendő. Összeállítottunk néhány folteltávolítási tippet, attól függően, hogy mennyi ideje van a folt az anyagban, gondolkodjon tehát, hogy mikor is viselte a foltos inget utoljára, mert sokat segíthet a folt eltávolításában.

A folt keletkezésének pillanata

Számos foltot azonnal észreveszünk, ilyenkor a legjobb azonnal leöblíteni a területet vízzel. Egyes foltok esetében, mint a vérfoltok, a hideg víz a legjobb, de számos más foltnál (például zsírfoltok) a meleg vagy forró víz azonnal megoldja a problémát - ellenőrizze, hogy mely folteltávolítók alkalmasak az adott folt eltávolításához.

Ha nincs elérhető folyó víz de van egy zsebkendő vagy papírtörlő kéznél, itassa fel a foltot amennyire csak lehetséges. Ez nem ugyanaz mint a dörzsölés, mert a dörzsöléssel elkenheti a foltot az anyagon! Az itatással eltávolítjuk a folt nedves részét, de a folt mérete megmarad.

Ezután amint hazaért, használja az alábbi tippeket.

Néhány nappal később

A foltokat általában a ruha levetésekor vesszük észre, vagy amikor behelyezzük a ruhát a szennyesbe. Ekkor csodálkozunk el a pólónk hátoldalán vagy a szoknya alján, hogy 'ez valóban végig ott volt?'

Ilyen esetben már nem elegendő a felitatás vagy öblítés, mert a folt már valószínűleg beleszáradt az anyagba. Ehelyett mossa ki azonnal, és kezelje elő a foltot. A Vanish Gold Oxi Action folteltávolító por kiválóan használható a legtöbb színes ruhán, de ha bizonytalan, ellenőrizze a folteltávolító leírását.

A Vanish általános előkezelési szabályai a következők:

  1. Vegye ki a kanalat a Vanish dobozból és töltse fel ¼ kanál porral, a fennmaradó ¾ részt vízzel.
  2. Keverje össze alaposan.
  3. Kenje az oldatot közvetlenül a beszáradt foltra, befedve a teljes felületét.
  4. A kanál aljával dörzsölje bele az oldatot a foltba.
  5. Hagyja hatni öt percig, majd mossa le és helyezze a ruhát a mosógépbe.
  6. Végül mossa ki a szokásos módon. A mosáshoz egy kanál Vanish port is hozzáadhat, hogy még jobb eredményt érjen el.

Hetekkel később

Egyes foltok egy hétig is a ruhán maradhatnak észrevétlenül, különösen ha ritkán hordjuk őket. Ezek a foltok nehezebben távolíthatók el, és több idő kell a kezeléshez. A régi foltok esetében a legjobb beáztatni a ruhát. Próbálja ki a Vanish Gold Oxi Action folteltávolító por-t. A következők a lépések:

  1. Adjon egy kanál port négy liter meleg vízhez és hagyja a ruhát ázni.
  2. Színesek esetében csak egy órát áztassa.
  3. A fehéreket hat órán át áztathatja.
  4. Áztatás után rázza ki és mossa ki a szokásos módon.

Amint látja, a Vanish képes a foltok eltávolítására, akkor is, ha azok már régen beszáradtak. Ha nem hatékony első alkalommal, próbálja megismételni az eljárást, és további folteltávolítási tippekhez olvassa el a cikkjeinket.