Sütés anyák napján – a különleges nap története és hagyományai

Anyák napján megköszönjünk anyukánknak a sok gondoskodást és a rengeteg elvégzett munkát, mint mosás, porszívózás és takarítás. Sokan köszöntőkártyát, vagy kis ajándékokat adnak, elkészítik a reggelit, süteményt sütnek, vagy ebédet főznek tiszteletükre. De mikor is kezdődött ez a hagyomány?

Az Anyák napja úgy tűnik egészen az ókori görögök Rhea ünnepéig vezethető vissza, amellyel az Istenek anyját ünnepelték. Az 1600-as években a keresztények Angliában egy napon Máriát, Jézus anyját ünnepelték, és egy vallási rendelet alapján ezt kiterjesztették az összes anya ünnepére, amit Anyák vasárnapjának neveztek.
Magyarországon az Anyák Napját május első vasárnapján ünneplik, ezért minden évben más dátumra esik. A legtöbb vasárnapon a templomba járók a legközelebbi templomba mennek. Évszázadokkal ezelőtt hagyománynak volt tekinthető, hogy évente egyszer mindenki hazatért szülővárosába. Ezért minden évben Anyák Napján mindenki ellátogat szülővárosának templomába, vagy a családjaihoz, ha nem tartják a vallási tradíciókat. Ezen a napon a családok találkoztak, és az otthontól távol dolgozó gyermekek ezen a napon hazautazhattak családjaikhoz. Gyakran ebből az alkalomból a szakács vagy házvezető megengedte a bejárónőknek, hogy tojás és liszt felhasználásával süteményt készíthessenek, amit hazavittek ajándékba édesanyjuknak. Tehát így vált családi ünnepé, ahol apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.

Az Anyák napja a felfrissülés vasárnapjaként vagy 'puding pite vasárnapként' is ismert volt, mivel ezen a napon lazábbak voltak a böjt szabályai. A Simnel torta (marcipánnal díszített gyümölcsös sütemény) speciálisan az Anyák napjára készült ezen a napon. A történet szerint a torta a nevét egy Simon nevű emberről és feleségéről, Nell-ről kapta, akik azon veszekedtek, hogy a tortát sütni kell vagy főzni, ezért megtették mindkettőt, így lett SIM-NEL!

Bármi legyen is az Anyák napja története, ma már nagyszerű hagyománnyá nőtte ki magát. És mi lehetne kedvesebb, mint egy reggeli az ágyban, elkészített ebéd, vagy egy finom torta teával felszolgálva? A gyerekekkel együtt sütés sem okozhat gondot, lehet, hogy kissé nagyobb lesz a felfordulás, de ha az összetevőkből a ruhákra vagy a szőnyegre is kerül, a Vanish pillanatok alatt eltünteti. Függetlenül attól, hogy paradicsom, ketchup vagy kávé a reggeliből, a csokoládé torta vagy jégkrém okozta, vagy a kertből szedett virágok sárfoltjai, a Vanish minden problémára megoldást nyújt.